Op meerdere woongroepen op het Daniël de Brouwerpark en inmiddels ook op het Hooge Veer en op een locatie binnen Wonen in de Wijk is een zeer besmettelijke buikgriep uitgebroken. Het virus is gelukkig meestal niet gevaarlijk. Alleen voor ouderen en jonge kinderen is er het risico op uitdroging. De uitbraak van het buikgriepvirus heeft een grote impact op cliënten, medewerkers, verwanten en de zorg op zich. Wij staan in nauw overleg met de GGD en intern is een crisisteam ingesteld.

 

Wij doen een dringend beroep op jullie onderstaande maatregelen in acht te nemen en je strikt te houden aan de hygiënevoorschriften. Deze maatregelen gelden in ieder geval tot maandag 16 september aanstaande. Samen voorkomen we verdere verspreiding! Wij zullen ook zorgdragen voor informatie aan verwanten van cliënten.

 

 

MEDEWERKERS OP HET DANIEL DE BROUWERPARK

EN ‘T HOOGE VEER EN BESMETTE LOCATIES IN DE WIJK

 

ALLE MEDEWERKERS VAN AMARANT

 

  • Alle gemeenschappelijke ruimtes op het Daniël de Brouwerpark en het Hooge Veer worden tot maandag as gesloten (de plaza’s, de zwembaden, de huiswinkels, dagbesteding etc).

 

  • Alle scholingen op de Amarant Academie worden tot maandag as. geannuleerd.

 

  • Alle bijeenkomsten/vergaderingen/scholingen met medewerkers die werkzaam zijn op de locaties Daniël de Brouwerpark, het Hooge Veer en de besmette locatie in de wijk worden tot maandag as. geannuleerd. Afstemming kan telefonisch of per ‘facetime’ of ‘skype’ plaatsvinden.

 

  • Alle bijeenkomsten/ vergaderingen/ scholingen met meerdere personen van verschillende divisies/ondersteunende diensten worden tot maandag as. geannuleerd. Afstemming kan telefonisch of per ‘facetime’ of ‘skype’ plaatsvinden.

 

  • Medewerkers van het Onderhoudsbedrijf en ICT voeren enkel niet-uitstelbaar onderhoud uit op locaties van besmette parken. Bij binnenkomst worden extra hygiënemaatregelen genomen.

 

 

 

  • Serviceteams van cliënten zullen tot maandag niet werken.

 

 

UITZONDERING

  • In geval van een calamiteit (zoals hartstilstand, brand en/of ernstige gedragsescalatie) gelden deze maatregelen niet;
  • Schoonmaakteams krijgen juist wél toegang tot alle ruimtes op besmette locaties voor grondige schoonmaak. Zij volgen speciaal ingestelde instructies.

 

 

Meer weten?

Voor meer eventuele vragen kun je contact opnemen met infobuikgriep@amarant.nl. We zullen dan zo snel mogelijk je vraag beantwoorden.

 

Achtergrondinformatie buikgriep

Het virus is zeer besmettelijk maar gelukkig meestal niet gevaarlijk. Alleen voor ouderen en jonge kinderen is er het risico op uitdroging. Symptomen zijn diarree en braken met daarnaast ook buikkrampen en soms lichte koorts, hoofdpijn en misselijkheid. Het virus wordt verspreid door ontlasting en braaksel van patiënten dat in de mond van nog niet zieke personen komt. Meestal gebeurt dit door onvoldoende handen wassen. De incubatietijd van het virus is 8 tot 60 uur (gemiddeld 30 uur) volgens de LCI richtlijn. Bij braaksel kan besmetting ook plaatsvinden door de lucht.

 

In overleg met de GGD zijn extra maatregelen genomen op het Daniël de Brouwerpark en het Hooge Veer:

 

  • Bij een vermoeden of constatering van de besmettelijke buikgriep bij één of meerdere cliënten wordt de voorziening ‘gesloten’ gesloten door het uitbraakteam ter voorkoming van verspreiding van het virus. Wij volgen hierin de richtlijnen van het GGD. ‘Dicht’ betekent dat het binnentreden van de woningen zo veel mogelijk wordt vermeden en dat alle cliënten van de groep thuis worden gehouden en geen dagbesteding bezoeken. Zieke en niet-zieke cliënten worden zoveel mogelijk gescheiden. Zieke cliënten maken zo min mogelijk gebruik maken van de gemeenschappelijke ruimtes. Familie mag onder voorwaarden op bezoek komen. De cliënten moeten allemaal 72 uur klachtenvrij zijn, alvorens de voorziening op last van het speciaal gevormde uitbraakteam weer open gaat.

 

  • Op de gesloten woongroepen worden extra hygiënemaatregelen genomen. Op de gesloten woongroepen worden bij de verzorging handschoenen, schorten en gezichtsmaskers gedragen. Er wordt extra goed schoongemaakt met speciale producten volgens de veiligste volgorde. Na het vrijgeven van de woongroep volgt een grondige eindschoonmaak. Aan iedereen wordt verhoogde handhygiëne met o.a. handalcohol gevraagd.

 

  • Personeel van gesloten woningen moeten contacten met medewerkers en cliënten buiten de woongroep vermijden. Personeel dat ziek wordt, moet onmiddellijk naar huis en mag pas weer werken na volledig herstel. Medewerkers mogen weer aan het werk nadat zij 32 uur klachtenvrij zijn, op basis van deze afspraak kunnen we de bezetting binnen de voorziening optimaal garanderen.

 

 

 

Formeel document